نخستین گام برای تغییر چیست؟
اگر کسی از من بپرسد من پاسخ می‌دهم:

قدم اول این است که برای تغییر و رشد فردی، غذایت را تغییر بده.

دغدغه سالم‌ زندگی کردن با رشد علوم روز به روز در بین جامعه شاهد گسترش یافتن است.

روزگاری فقط دندان اسب‌پیش‌کش را شمردن کنایه از سلامتی بود و داشتن دندان‌های سالم و حفظ آنها و مسواک‌کردن شاخص سلامتی بود اما حال هزاران آزمایش و اعداد جورواجور و اسکن‌های مختلف به شما می‌گوید که دقیقا سلامت شما چه اندازه است. 

در رهگذر افزایش سن و درآمد مالی انسان‌ها، یکی از شاخص‌های موفقیت در کنار ثروت و اعتبار‌شخصی، نگهداری این اعداد و آزمایش‌ها در محدوده نرمال است.

با افزایش سن و گذر از جوانی به میانسالی و سالخوردگی بدن انسان همچون دیگر پدیده‌های طبیعی دچار فرسایش و استهلاکی گریزناپذیر می‌شود.

نسل به نسل، علاقه به حفظ شاخص‌های سلامتی تا سنین بالاتر به مانند یک مسابقه در بین افراد موفق درآمده است. هرچه‌باشد سلامتی از گذشته تا به‌حال یکی از بهترین نعمت‌های انسان شمرده و گرامی داشته شده است.

راه‌های زیادی توسط اطبا و دانشمندان به افراد روزانه در مطب‌ها و کلینیک‌های پزشکی برای حفظ سلامتی ارائه می‌شود و یکی از پرشمار توصیه‌ها توصیه به تغذیه سالم و علمی است.

در مبحث تغذیه سالم، از گفته‌های سقراط و افلاطون تا احادیث معصومین و طب سنتی اسلامی یا چینی-شرقی و تا جدیدترین یافته‌های غربی درباره انواع روغن‌ها و مواد غذایی فرآوری‌شده،تراریخته انواع رژیم‌های رنگ و وارنگ و غیره، همه و همه انسانی که قصد تغییری مثبت در برنامه غذایی خود را دارد، گیج می‌کند. در این بازار توصیه‌ها بهترین توصیه‌ای که شنیده‌ام این است:

هیچ‌گاه سعی نکنید رژیم بگیرید به جایش همیشه تلاش کنید یک سبک غذا خوردن برای خودتان طراحی کنید.

 

در این مقاله قصد دارم تا شما را با یک قانون بسیار ساده و غیرپیچیده اما طلایی و موثر در تغذیه آشنا کنم.

اگر به همین یک توصیه این مقاله در خصوص تغذیه، دقت و توجه کنید و آن را روی سفره غذای خود( چه در رستوران، چه در منزل شخصی و یا چه در میهمانی با غذاهای پیش‌بینی نشده) به کار ببندید. در میان‌مدت و دراز‌مدت شاهد ثمرات بسیار فراوانی از این توصیه و فرمول غذا‌خوردن خواهید بود.

توصیه خودم را به عنوان یک متخصص در حوزه سلامتی عمومی به نام قانون طلایی بشقاب سالم نامگذاری کرده‌ام و خودم هم حدود چند‌سال است که همه‌جا و روزانه آن را امتحان کرده‌ام.

نتایج بسیار مثبتی از آن گرفته‌ام و در ادامه این مقاله سعی می‌کنم با زبانی ساده از پیچیدگی‌های علمی و تئوری آن کم کنم و آن را برای شما تشریح کنم.

هرگاه وارد آشپزخانه یا رستوران می‌شوید و بشقاب غذا را جلوی شما می‌گذارند یا حتی دیگری در میهمانی برای شما سفره‌ای پهن می‌کنند. قبل از شروع میل نمودن به بشقاب غذای خود نگاه کنید.

این بشقاب یا خالی است و باید خودتان از روی سفره برای خود غذا بکشید یا اینکه اصلا بشقاب پرشده را مثلا گارسون رستوران برای شما آماده روی میز قرار داده است. 

در همه این حالات تفاوتی ندارد. با چشم خود بشقاب را اسکن کنید. بشقاب غذای خود را مانند یک نقشه نگاه کنید. خانه گرد که چهار اتاق باید داشته باشد.

یک دایره را در ذهن‌تان با دو خط عمود بر هم به چهار قسمت مساوی تقسیم کنید. نمی‌خواهیم نقشه ساختمان بکشیم اما کار سختی نیست. مانند هنگامی که می‌خواهید یک کیک گرد را به چهار قسمت مساوی با دو برش چاقو، تقسیم کنید.

 

حالا قانون طلایی بشقاب سلامتی ما می‌گوید:

همیشه باید یکی از چهار قسمت غذای ما پروتئین باشد. شامل گوشت یا حبوبات یا حتی آجیل‌ها.

یک چهارم بعدی: باید شامل  کربوهیدارت‌ها باشد.

کربوهیدارت‌ها شامل: برنج یا نان و یا سیب‌زمینی.

دقت کنید منظورمان شکر، خرما، میوه یا مربا و خامه پرچرب نیست. بیشتر تلاش کنیم تا کربوهیدارت‌های ساده را کمتر بخوریم. و اگر هم می‌خواهیم میوه مصرف کنیم بهترین توصیه مصرف میوه یک واحد دقایقی قبل از نشستن بر روی سفره یا میز غذاست.

تا حالا دو تا از چهار قسمت بشقاب‌تان پر شده است.

چقدر دیگر باقی مانده؟ دو قسمت دیگر که سر هم می‌شود نیمی از بشقاب ما.

قانون طلایی بشقاب سلامت می‌گوید که همیشه خدا، چه در منزل چه در میهمانی چه در رستوران، می‌بایست نصف بشقاب غذای ما سبزیجات تازه باشد. 

حالا می‌خواهید دو بشقاب غذا میل کنید یا اشتهایتان زیاد است و سه بشقاب. هیچ فرقی نمی‌‌کند. در هر صورت هر بشقاب باید طبق قانون طلایی بشقاب سلامت چیده شود.

اگر خودتان در آشپزخانه شخصی خودتان غذا درست می‌کنید که کار برایتان راحت است. موقع خرید از سوپرمارکت و هایپرمارکت به یخچال خود نیز قانون طلایی را تعمیم دهید.

یعنی اینکه کلا نصف یخچال شما و خریدهای شما از هایپرمارکت محله باید شامل سبزیجات تازه باشد. این دیگر سلیقه‌ای است و هرکس می‌تواند سبزیجاتی که دوست دارد را انتخاب کند. من خودم همیشه انواع کاهو و کلم‌پیچ، قارچ و هویج و از همه محبوب‌تر سبزی خوردن را هیچ‌گاه فراموش نمی‌کنم.

اگر هم میهمان سفره کسی هستید یا مشتری رستوران یا اسنپ‌فود هستید. از گزینه خرید یک یا دو عدد سالاد (به اندازه همان نصف بشقاب قانون طلایی) می‌توانید استفاده کنید.

تا طبق این قانون بشقاب خود را با فرمول طلایی سلامتی بیارایید و نسیم خوش سلامتی را در هر زمان و مکان استشمام کنید و از وضعیت سلامتی خود در سنین بالاتر لذت ببرید و شاید هم به دوستان و خانواده پز بدهید!!! 

برای درک بهتر این قانون طلایی و در خاطر و حافظه ماندن آن سعی کنید تصاویر این مقاله را در ذهن به یاد‌سپاری کنید.

در پایان یادآوری این نکته خالی از لطف نیست که هیچگاه دنبال اجرای صددرصد و وسواسی این قانون طلایی نباشید. هر وقت دلتان خواست  در ابتدا و چندین بار امتحانی، این فرمول قانون بشقاب را برای خودتان اجرا کنید و وقتی روی چیدن بشقاب خود کم‌کم مسلط شدید تلاش کنید تا این عادت خوب سلامتی را برای همیشه رعایت و حفظ کنید.

با تسلط بر این قانون دیگر هیچ تفاوتی نمی‌کند که مادرتان برایتان ماکارونی درست کرده باشد، خورش کرفس، املت یا همبرگر! در هر حال شما با حداکثر سلامتی بشقاب‌های خود را پر می‌کنید.