در فرهنگ پارسی‌زبانان یک اصطلاح داریم که به آدم‌های تنبل و بی‌حال و گاها معتاد به مواد مخدر، چرتی می‌گویند. نه فقط در فرهنگ مردم پارسی‌زبان، در اکثر نقاط جهان اعم از اروپا تا آمریکا نیز هنوز چرت‌زدن، آن هم بخصوص در هنگام ساعات کاری، متاسفانه عملی بسیار زشت و نشانه‌ای از تنبلی یا بی‌احترامی به کارفرمایان و ارباب رجوع در‌نظر گرفته می‌شود.

به تازگی و پس از پژوهش‌های اخیر دانشگاهی معتبر دانشمندان علوم اعصاب و مغز و آزمایشات بسیار روی مغز جانوران و انسان‌ها، متوجه شده‌اند که چرت یا در زبان انگلیسی Nap یا napping‌های منظم و برنامه‌ریزی شده در طول ساعات کار، عکس تصور قدیمی عموم مردم، نه تنها به تنبلی و رخوت منجر نمی‌شود؛ بلکه موجب افزایش هوشیاری، تمرکز ، بهره‌وری و حتی خلاقیت در میان کارکنان شرکت‌های بزرگ  اصطلاحا High Tech  که وابسته به ایده‌های خلاقانه پرسنل خود هستند؛ می‌شود.

جالب است بدانید بر خلاف کشور‌های دیگر، کارکنان و کارمندان ژاپنی و در فرهنگ سنتی سخت گیرانه ژاپن این پدیده قبل از پژوهش‌های علمی غربی، مرسوم بوده و هست و به عنوان یک ارزش‌کاری در فرهنگ کار ژاپن پذیرفته شده است. 
هم‌اکنون مدیران عامل شرکت‌های بزرگ تکنولوژی، دو تا چند چرت‌ کوتاه مدت بیست دقیقه‌ای را برای افزایش بهره‌وری و خلاقیت کارمندان خود، بسیار ضروری می‌دانند. جالب‌تر اینکه شرکت‌هایی مانند مایکروسافت، گوگل، تویوتا و … اتاق‌هایی را با طراحی ویژه و دکوراسیون خاص با عنوان Nap room یا اتاق چرت! در ساختمان‌های پیشرفته خود تعبیه نموده و اهمیت زیادی نیز برای این اتاق‌ها قائل هستند.

اما یکی از بهترین نمونه‌های چرت‌ها که در ساعات کاری تمام وقت می‌توان از آن بهره گرفت؛ Coffee nap نام دارد.

Coffee nap چیست؟

این نوع چرت زدن بدین صورت انجام می‌شود که شما یک فنجان قهوه تازه را میل می‌نمایید و سریعا به جایی آرام و ساکت می‌روید و چشمان خود را می‌بندید تا بیست دقیقه‌ای چرت بزنید.

شاید اگر این را برای اولین بار برای هرکس تعریف کنید؛ خنده‌ای سر دهد که قهوه که باعث بی‌خوابی می‌شود و به شما اصطلاحا بگوید که ما را ایستگاه فرموده‌اید!  

همانطور که می‌دانیم گیاه قهوه حاوی ماده‌ای به نام کافئین است. این ماده از طریق آدنوزین فسفات درون میتوکندری سلول‌های مغز و اعصاب محیطی باعث افزایش تولید ماده ATP یا همان منبع انرژی سلولی می‌شود. بله و کاملا صحیح است که کافئین موجود در دانه گیاه قهوه آنقدر سطح انرژی سلولی و تحریکات عصبی را بالا می‌برد که خواب را از چشم هر‌کس خواهد ربود. طوری که اطبا اغلب توصیه می‌کنند که مصرف هر نوع نوشیدنی حاوی کافئین اعم از نوشیدنی قهوه یا نوشیدنی‌های انرژی‌زا از چند ساعت قبل از غروب آفتاب نه تنها مفید نیست؛ بلکه برای سلامت و بهداشت خواب مضرر نیز هست.

پس راز Coffee nap  چیست؟

راز این نوع چرت‌زدن که باعث افزایش کارایی کاری می‌شود: در مدت زمان جذب این ماده و شروع به اثر آن در گردش خون انسان است.

طی آزمایش‌های انجام شده دانشگاهی، از زمانی که ما فنجان کوچک قهوه را هرت می‌کشیم تا زمانی که ماده کافئین وارد خون ما شده، مدت زمانی طول می‌کشد و این در مورد اکثر خوراکی‌های دیرجذب صدق می‌کند. طبق پژوهش‌ها این زمان یعنی مدتی که طول می‌کشد تا اثر قهوه و بالا رفتن انرژی را در بدن خود احساس کنیم؛ در یک انسان بالغ، دقیقا به صورت میانگین، ۲۰ دقیقه است.  

پس اگر بلافاصله در زمانی که خسته هستید و دلتان می‌خواهد به مغز و بدن خود استراحتی کوتاه دهید و پس از آن کارتان را از سر گیرید؛ بهترین روش استفاده از همین تکنیک Coffee nap  است. 

روش انجام این تکنیک چگونه است؟

قهوه خود را آماده می‌کنید و بلافاصله به مکانی آرام و خلوت در محل کارتان می‌روید. قهوه خود را میل نموده و بدون معطلی پس از چند نفس عمیق، چشمان خود را بسته تا گرم شوند. حتی نیازی به گذاشتن تایمر هم نخواهید داشت. چون حتی اگر از آن دسته افرادی باشید که تا سرشان را جایی تکیه می‌دهند به خواب می‌روند؛ بدون نیاز به آلارم خود به خود پس از بیست دقیقه چشمان شما مثل فنر از جا خواهد پرید و با انرژی مضاعف از جای برخواسته و با شعف ناشی از افزایش انرژی مغز و جسم، کار خود را بهره‌ورانه‌تر از پیش، پی خواهید گرفت.