دستهایمان را روزی چند بار به مدت ۲۰ ثانیه میشوئیم و فاصله اجتماعی دو متری و ماسک زدن را رعایت میکنیم.
این سه کار ساده، کلید اساسی مبارزه با خطرناکترین و قویترین ویروسها است. در دوران پاندمی کرونا، تمام بشریت ساکن کره زمین به رعایت اصول بهداشت و مراقبت فردی، رفتهرفته عادت کردند.
در این بین، گوش افراد با واژه سیستم ایمنی آشنا شد و متوجه شدیم که سازوکاری در بدن موجودات زنده از دوران باستان تعبیه شده که وظیفه آن مبارزه با انواع میکروبها و ویروسهاست.
جالب است بدانیم که ایمنی شناسی یا دانش ایمنولوژی رشتهای تخصصی و وفوق تخصصی در دانشگاههای علوم پزشکی است که البته طرفداران اندکی در مقایسه با رشتههای دیگر و کاربردیتر علوم پزشکی، همانند: خود پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری و غیره دارد. چرا که یک رشته بالینی نیست و کاملا پژوهش محور است.
ما که متخصص ایمنیشناسی نیستیم اما می بایست مقداری اطلاعات عمومی نسبت به این سیستم در درون بدن خود داشته باشیم تا بتوانیم در مواقع همهگیری از جان خود و عزیزانمان بهتر مراقبت کنیم.
در این مقاله سعی میکنم به صورت خلاصه به شش نشانه اشاره کنم که ( طبق رفرنسهای دانشگاهی معتبر) بیانگر ضعیفشدن سیستم ایمنی بدن انسان است و برای خودمراقبتی، بایستی آنها را در گوشهای از ذهن، به عنوان اطلاعات عمومی سلامتی، همیشه به خاطر بسپاریم.
۱- استرس شما به سقف چسبیده است!
به گزارش سازمان نظام روانپزشکی بینالمللی ایالات متحده، استرس مزمن و بلندمدت میتواند یکی از نشانگان ضعف سیستم ایمنی باشد. استرس مزمن و طولانیمدت با کاهش سلولهای لنفوسیت بدن( از سلولهای اصلی سرباز در سیستم ایمنی) در ارتباط است.
۲- شما پیاپی به سرماخوردگی مبتلا میشوید.
میزان ابتلا به سرماخوردگی بین دو تا پنج بار در سال طبیعی است و جای نگرانی ندارد. اما اگر بیش از پنج بار در طول یک سال به سرماخوردگی مبتلا میشوید؛ این یک هشدار جدی برای شماست تا بدانید دچار ضعف سیستم ایمنی در بدن هستید و باید با افراد حرفهای در زمینه پزشکی مشورت بگیرید.
۳- مدام دچار مشکلات گوارشی میشوید.
جالب است بدانید طبق پژوهشهای علمی، هفتاد درصد سیستم ایمنی ما با سیستم گوارش و میکروارگانیسمهای بدون ضرر، درون لوله دراز روده، در ارتباط تنگاتنگ هستند.
اگر مدام دچار باد شکم، نفخ، یبوست یا شکمروش هستید این نیز یک علامت خطر جدی برای ضعف سیستم ایمنی بشمار میآید. اصطلاحن به این میکروبهای بیضرر و بسیار مفید روده پروبیوتیکها گفته میشود که در غذاهای تخمیری همانند ماست و دوغ به فراوانی یافت میشود.
۴- زخمهای پوستی شما به آهستگی و دیر خوب میشوند.
خیلی مواقع پیش میآید که دستمان را با چاقو میبریم یا قسمتی از بدنمان حین آشپزی میسوزد.
بدن انسان به وسیله گسیل سلولهای ایمنی و مواد مغذی به سوی این زخمها و جراحات کوچک ظرف مدتی بسته به میزان آن، سلولهای پوست بدنمان را بازسازی میکند. وقتی زخمها بسیار دیرتر از حد معمول خوب میشوند؛ باز زنگ هشداری برای ضعف سیستم ایمنی است و باید نگران سلامت این سیستم باشیم.
۵- مناطق مختلف بدن شما به صورت مکرر دچار عفونت میشود.
به گزارش آکادمی بین المللی ایمنولوژی ایالات متحده این چهار مورد باید مورد توجه قرار گیرد:
۱- ابتلا به عفونت گوش بیشتر از چهار بار در سال
۲- ابتلا به عفونت ریه(پنومونی) بیشتر از ۲ بار در سال
۳ـ ابتلا به اپیزودهای سینوزیست بیشتر از ۳ بار در سال
۴-نیاز به بیش از سه دوره آنتیبیوتیکدرمانی در طول سال
۶ـ همیشه دستخوش احساس خستگی و بیحالی برای انجام کارهای روزانه خود هستید.
وقتی از نظر خواب شبانه،خوراک و استراحت روزانه، در وضعیت مطلوبی هستید و افسردگی و بیماریهای روحی روانی نیز ندارید؛ اما باز هم دچار خستگی مزمن روزانه هستید؛ این بدان معناست که سیستم ایمنی شما میخواهد چیزی به شما بگوید!
سیستم ایمنی بدن برای فعالیت یا ترمیم و بازسازی خود نیاز به مصرف انرژی فراوانی دارد؛ پس میآید و مقداری قابل ملاحظهای از انرژی ورودی بدن شما را به خودش اختصاص میدهد و نتیجه هم احساس خستگی مزمن بدون دلیل( ایدیوپاتیک) میشود.
حالا که شش علامت و هشدار جدی ضعف سیستم ایمنی را شناختیم و اگر در خود یا عزیزی این شش نشانه را همراه هم مشاهده کردیم چه کارهایی( علاوه بر مشاوره با پزشک یا داروساز خود) از دستمان ساخته است تا سیستم ایمنی بدن خود را تا حدودی بهبود بخشیم.
بهتر است؛ این هشت کار که مربوط به سبک زندگی است؛ در زندگی روزانه خود بگنجانیم :
۱- مصرف یک رژیم متعادل،کامل و علمی غذایی روزانه ( لینک مقاله مرتبط )
۲- رعایت بهداشت خواب ( لینک مقاله )
۳- ورزش منظم روزانه
۴- استحمام و شستن روزانه دستها
۵- تداوم و جدیت در تزریق منظم واکسنهای سالانه ( لینک مقاله مرتبط )
۶- متعادل و کنترل نمودن اضافه وزن یا کاهش وزن بدن
۷- ترک مصرف دخانیات
۸- تلاش برای به حداقلرساندن استرسهای روزانه (لینک مقاله مرتبط )
برای چند مورد از هشت راهکار بالا قبلا مقالاتی مفصل نگاشتهام؛ در صورتی که علاقهمند بودید لینک آنها را در کنار هر مورد قرار داده و میتوانید با کلیک بر روی لینک، به آرشیو سایت در موضوع موردنظرتان، به سادگی دسترسی داشته باشید.
در پایان باید گفت: هنوز رازهای زیادی درباره سیستم ایمنی بدن و این دانش کمطرفدار باقی است، چرا که این علم قدمتی شاید کمتر چند صدسال و کار چند نسل محدود دانشمندان و پژوهشگران دارد؛ اما همگان به چشم مشاهده نمودیم؛ همین مقدار محدود حاصل تلاش دانشمندان این رشته، نیز برای غلبه بر همهگیری جهانی و وحشتناک ویروس کرونا مناسب بود.
ولی به قول معروف، خدا را چه دیدهاید؟! هر آن ممکن است ویروسی جهش یافته، جدید و چه بسا مرگبارتر از کرونا بر روی کره زمین ظاهر شود.
داشتن این اطلاعات عمومی، بخاطرسپاری و یادآوری آنها برای خود دوستان و عزیزان راهگشا خواهد بود.
ضمناً سوالات خود را میتوانید در قسمت نظرات زیر همین مقاله بپرسید.
ثبت ديدگاه