اگر به تازگی برای انواع مختلف بیماری‌ها به پزشک مراجعه و نسخه گرفته‌اید و دچار افزایش وزن شده‌اید، برای مدیریت وزن خود، با تیم پزشکی خود شامل پزشک و داروسازتان مشورت کنید.

اغلب اوقات، برای بیماران جای تعجب نیست، وقتی بروشور‌های راهنما و هشدار داخل جعبه‌ها را بدون آگاهی کافی و به صورت وسواس‌گونه‌ای می‌خوانند. این لیست‌های هشدار، شامل لیست بلند و بالایی از عوارض جانبی محتمل و مختلف دارو بر بقیه قسمت‌های بدن است و بعضی بیماران حتی با خواندن آن دچار استرس بیشتر هم می‌شوند، چون مکانیسم اثرات جانبی دارو‌ها در افراد مختلف بسیار پیچیده و تخصصی است و آنها اگر خودشان پزشک یا داروساز نباشند، این موضوعات را به سادگی، نمی توانند درک و هضم کنند.

مسئله افزایش وزن، موضوعی بسیار متنوع و برای هر فرد اختصاصی است. بیماری ممکن است خود دچار کمبود وزن باشد و از این اضافه وزن خشنود هم بشود اما دیگری ممکن است نسبت به کوچکترین اضافه وزن حساس باشد و یا به طور طبیعی دچار تشدید آن شود. پس بسته به موردتان ضمن خودآگاهی تشخیصی از خوددرمانی  خطرناک  اکیدا پرهیز کرده و  اگر نسبت به اضافه‌وزن، بعد از شروع این دسته‌های دارویی حساس بودید بدون درنگ با نزدیک‌ترین پزشک یا داروسازتان، برای تغییر احتمالی داروی هم‌خانواده یا تغییر دوز وضعیت خود را بررسی و مشورت نمایید.

۱ کلاس داروهای ضد افسردگی‌های سه حلقه‌ای

داروهایی مانند آمی‌ترپتیلین، نورترپتیلین و یا دوکسپین، برای سلامت مغز و اعصاب شما تجویز می‌شوند. اگر اضافه وزن ناگهانی ظرف چند هفته اول شما را اذیت کرد به یاد داشته باشید هیچگاه این داروها را بدون مشورت با پزشک یا داروساز خود قطع نکنید چرا که خطراتی به دنبال خواهد داشت. جالب است بدانید داروهایی از خانواده‌های دیگر مانند بوپروپیون باعث کاهش وزن می‌شوند و داروهایی مانند فلوکستین نیز نسبت به کاهش یا افزایش وزن خنثی هستند. پس اگر با این داروها راحت نبودید می‌توانید با مشورت و نظر پزشک‌تان، با رعایت اصول علمی، مصرف خود را به این داروها تغییر دهید.

۲- کلاس داروهای کورتیکواستروئید‌ها( در ادبیات عامه کوچه‌خیابانی کروتون‌‌ها)

۳- کلاس داروهای آنتی هیستامین( ضد آلرژی و حساسّیت‌ها)

۴- کلاس داروهای صرع و تشنج مغزی

۵- کلاس داروهای بتابلاکر ( مدیریت فشارخون)

۶- کلاس داروهای مهارکننده اختصاصی باز‌جذب سرتونین مغزی

۷- کلاس داروهای مهارکننده منوآمینو اکسیداز 

۸- هورمون انسولین

۹- کلاس داروهای سولفونیل اوره‌‌

۱۰- کلاس داروهای آنتی سایکوتیک روانپزشکی

به تدریج این مقاله هر هفته کامل‌تر خواهد شد.

اگر درباره هر کدام از  نه خانواده دارویی سوالی داشتید در کامنت‌ها مطرح کنید. هر هفته به ترتیب اولویت، در همین مقاله، پاسخ خواهم داد.